Lydenburg, Hazyview, krugerpark
Blijf op de hoogte en volg Sylvia
22 Juli 2014 | Zuid-Afrika, Hazyview
Vanmorgen opgestaan met wit gras. Het had gevroren vannacht. Gelukkig sliepen we hier niet in een tent.
Allan, de man van de lodge maakte een heerlijk ontbijt voor ons klaar. Eieren met spek, tomaat en worstjes.
Dmv code 1230# in te typen bij het hek (alle huizen hier in Z-A hebben hier een hek om het gehele erf.
Eerst nog even langs de super spar om voor vandaag een lunch in te slaan om daarna richting the echo caves te gaan.
Tsja, we hebben wisselende ervaringen met grotten. De ene prachtig, de ander alleen maar een vrieskist voor wat sneeuw.
We dalen af via een gladde trap. En lopen kruip-door-sluip-door langs allerlei mooie plekken. De grot is tijdens een stammenoorlog gebruikt als schuilplaats. De keuken was zichtbaar en de slaapplekken, maar ook de begraafplaats.
Nadat we echt op de knieën onder stalactieten en stalacmieten door moesten kwamen we bij tieten en mieten die zo hol waren dat je ze muzikaal kon besteden. Hier was het trouwens heel benauwd vanwege een minimale luchtstroom.
Op de terugweg riep papa heel hard dat je om je hoofd moest denken, en je raadt het al: precies op dat moment stootte pa zijn hoofd.. Bloed erdoorheen. Je neemt ze mee........
Daarna richting de grootste overhangende rots van Afrika the museum of man, waar verschillende stammen en de voortrekkers hebben overnacht om de kou te weerstaan.
Na dit korte uitstapje trokken we door, en kwamen na nog een aantal kilometer aan bij de 3 Rondavels. Hier zijn 3 ronde rotsen zichtbaar in de totaliteit van rotsachtige bergen. Eveneens een prachtig uitzicht naar de Blyde rivier beneden in de kloof, uitmondend in een meertje.
Vanuit hier zijn we naar de potholes gereden. En dat zijn deze keer niet de gaten in de weg die je probeert te ontwijken, maar dat toch niet lukt.
Wat een prachtig natuurverschijnsel. De rivier heeft allerlei gaten in de rotsen gemaakt met prachtige watervallen tot gevolg. Hier hebben we rondgelopen en het viel me op dat dit landschap veel gemeen heeft met dat van west-amerika.
Teruggekomen op de parkeerplaats zouden we even een bolletje kaas eten (je bent Hollander of je bent het niet) aan een picknicktafel. We kregen al snel gezelschap van een brutale Baboon die ons bijna de kaas van het brood at.
Moet eerlijk toegeven dat ik best bang werd van zo'n groot beest en mama deelde dat gevoel met me en heeft nog nooit zo snel alle picknickspullen bij elkaar geharkt en naar de auto gelopen. Daarna deden we het spelletje omgekeerd, wij kwamen aanlopen en de aap werd bang van ons en verliet onze tafel weer. Hup weer de auto in richting berlin falls. Een mooie waterval, richting wonderview en mooi uitzicht over een dal en daarna Gods' window en nog mooier uitzicht over een vallei.
In graskop nog even een koppie gedaan en Narnia door naar onze lodge in Hazyview. Zei ik in? Ik bedoel 20 km voorbij Hazyview. Alleen dat bedacht de TomTom niet helemaal waardoor wij weer dachten dat we al kilometers in het krugerpark reden. Dat was natuurlijk niet zo. Eindelijk het bordje : Sabie River Bush lodge. Wat is er nou zo bijzonder aan deze lodge. Nou: we slapen in een tent, moeilijk te omschrijven, ik laat binnenkort de foto's wel zien. En wat is er nog meer zo bijzonder? We kijken vanuit onze tent zo het krugerpark in. Gespotte dieren: olifanten, wilde honden, impala's en gebrul van andere vage dieren. Gelukkig zit er een hek om onze lodge.
In de lodge lekker gegeten en na een onderonsje met wat Duitse meiden en Z-A mannen op tijd naar bed om de volgende ochtend om 5 uur fris en fruitig naast de tent te staan: safari time.
Kruger Park Game Drive
Vanmorgen dus om 5 uur de wekker: half 6 in de jeep om samen met Mike en Nicole (2 andere Nederlanders) het Kruger park door te schuren. Voor het ontbijt hadden we er al 3 van de big 5 te pakken. Eerst een kudde olifanten, daarna 2 vrijende leeuwen en buffels. Naast deze drie hebben we ook prachtige giraffen, zebra's, apen, impala's, koedoe's, nijlpaarden, aardvarkens, schildpadden, krokodillen, gieren, 7 vogels die met uitsterven bedreigd worden en waarvan er nog maar 250 van in Afrika zijn, gezien.
We moesten dus alleen nog de neushoorn het het luipaard van de big 5. We werden aangehouden door twee Nederlanders die 2 luipaarden zagen, en na het gebruik van de verrekijker zagen wij ze ook. Het waren er zelfs 3, een moeder met twee welpjes. Schijnt zeldzaam te zijn.. Onze gids hield daarna iedere ranger aan om trots te vertellen wat wij gezien hadden. Een uur lang waren we in de veronderstelling de zeldzame luipaard gespot te hebben. Totdat we een andere gids tegenkwamen die ons uit de droom hielp. Helaas, het was geen dier uit de big 5, maar een nog zeldzamere: de cheeta. Ook leuk!
Daarna richting Hazyview waar we de grootste moeite hadden om een restaurantje te vinden. Na de TomTom ingeschakeld te hebben hebben we heerlijk gegeten bij een Pioneer-butcher.
' s Avonds op tijd het bedje in want het was een lange dag.
Kruger park deel 2
Vanmorgen gelukkig niet al te vroeg op. We gaan vandaag op ons zelf het park in met als 1 doel: een neushoorn spotten.
Rond 9 uur waren we in het park en speuren maar weer. In eerste instantie zagen we minder dan gister, maar er was evengoed nog genoeg te zien. Rond half 12 eten op een picknick plek. Ja een plek voor apen blijkbaar :0 het stierf ervan.
Koffie en koekjes gekocht en aan een picknick tafel opeten. Nou weinig kans. Pa dacht leuk te zijn en gaf een kruimeltje aan een aap waardoor deze brutaal genoeg was om het koekje bijna uit mijn handen te grissen. Wij maar opletten of dit goed ging en de hele tijd die brutale aap in de gaten houden, kwam er een aap uit onverwachte hoek, griste het plastic zakje met nog twee koekjes uit pa's handen en dat was dat, weg koek. Wij er nog achteraan maar die beesten zijn echt veel sneller. Dat was pech, koekje weg.
Dan maar wee op zoek naar leuke beesten. Al heel snel kwamen we langs een veld met zebra's en iets van gnoes en toen we verder reden......jaaaaa een neushoorn. Eindelijk, die konden we ook afstrepen.
Daarna hebben we nog veel meer gezien, olifanten, giraffen, en ja ja, nog 2 neushoorns en we wilden nog graag een leeuw zien. Heel op het einde zagen we 3 leeuwen super dicht bij de weg in de berm zitten. Echt heel imposant. Ik zal gelijk de foto's plaatsen.
22 Juli 2014 - 22:11
Tini:
en hadden jullie wanten mee?
ja hoor, wat hebben jullie veel dieren gezien geweldig!!
zo te lezen gaat het geweldig met jullie.
Wij beginnen zowat met de voorbereiding van het feestje a.s zondag.
vrijdag is de laatste werkdag officieel.
prachtig verslag Sylvia ga zo door ik stuur ze door naar Mirjam.
groeten Nico en Tini
22 Juli 2014 - 23:00
San:
Moest je mams ook niet heel erg gillen bij het stelen van jullie lekkere hollandse broodje kaas? (waarom geen pindakaas? (tja dat is net iets hollanders als kaas haha) Hebben je ouders dit natuurpark al eerder bezocht op hun reis naar Afrika?
Hier komt morgen een dag van rouw voor alle slachtoffers van de ramp... Rond 16.00 staat heel Nederland 1 minuut stil...
Jullie weer een mooie dag morgen! Dikke xxx ook van nel en sjaak ;-) -
23 Juli 2014 - 18:37
Marian:
Je weet het weer mooi te omschrijven hoor Sylvia. (Allleen, kan jij ook onder stalachmieten door kruipen?)
Zag vanmiddag toevallig in karins fotoboek van Afrika verschilende plaatsen die jij nu beschrijft. Kan toch geen toeval zijn?
Geniet nog maar lekker met zijn allen.
Groetjes ook aan pa, ma en Richard
Tante marian